"Jedzenie jest twoim lekarstwem” - to odwieczne powiedzenie, ale stanowi bardzo silny fundament zarówno chińskiej, jak i indyjskiej kuchni. Jedzenie zgodnie z myślą Tradycyjnej Medycyny Chińskiej opiera się na właściwościach energetycznych Qi w każdym pożywieniu i na tym, jak może wspierać naturalne uzdrawiające moce ciała.

Istnieją zarówno pokarmy Yin, jak i Yang, oba są niezbędne w diecie i oba się uzupełniają. Żywność Yin obejmuje produkty sojowe, np. tofu, kiełki, kraby, kaczki, owoce i warzywa, takie jak arbuz, rukiew wodna, ogórek, marchew, kapusta i zimne napoje oraz woda.
Żywność Yang obejmuje większość produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, kalorii, białka i sodu, mięsa takie jak kurczak, wieprzowina, wołowina, przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, jajka, kleisty ryż, grzyby i napoje alkoholowe. ”. (Yin Yang Nutrition, Natalie Butler, RD, LD).

Komentarze

Popularne posty