Zostałem ostatnio poproszony o przepis na moje codzienne śniadanie. Aby zjeść zdrową i pożywną offsiankę, należy do garnuszka wsypać 7 łyżek stołowych płatków owsianych i jaglanych. Ja kupuję po paczce jednych i drugich skrupulatnie mieszając oba składniki. Całość zalewam wodą, dość obficie, aby konsystencja była finalnie półpłynna, a nie gipsowa. Gotujemy jakieś 3 minuty do 5, sporadycznie mieszając. Wygaszamy źródło ciepła, przykrywamy i odstawiamy, aby temat dojrzał. W tzw międzyczasie dorzucamy żurawinkę i jagody Goi. Kasza jest jeszcze gorąca, ale już stygnie, więc temperatura nie zje całego smaku. Lejąc na talerz lub do miseczki obficie dodajemy syrop klonowy, stabilnie konserwujący naszą wątrobę i dający energię na cały długi dzień. Smacznego i do dzieła.

Komentarze

Popularne posty